Kas, johan se kolkuttaa ovelle – eli tilinpäätöksen muistilista

Totta se on: vaikkei vielä edes jouluun olla päästy, olisi jo syytä omistaa ajatus kuluvan vuoden tilinpäätökselle. Tilinpäätöstä varten tarvitaan melkoinen määrä asiakirjoja. Ohessa muistilista tärkeimmistä, joiden perään tilitoimistosi tulee tarvittaessa huutelemaan:

  • Kaikki tilikaudelle kuuluvat ostolaskut ja selvitys tilikaudelle kuuluvista ostoista, joista ei vielä ole tullut laskua.
  • Myyntilaskut tilikaudelle kuuluvista myynneistä ja selvitys avoimista myyntisaamisista tilinpäätöshetkellä.
  • Inventaari varastosta.
  • Käteiskassan kassakirja sekä tieto käteisen rahan määrästä.
  • Saldotodistus kaikista lainoista.
  • Matkalaskut kilometrikorvauksista, päivärahoista ja ateriakorvauksista.

Tilinpäätöksen etenemistä helpottaa, jos saatavilla on osake- ja osakasluettelo, tieto hallituksessa tapahtuneista muutoksista sekä tilintarkastajavaihdoksista, hallituksen ja yhtiökokouksen pöytäkirjat ja tiedot henkilöstön keskilukumäärästä.
Jos nyrkkisääntöä kaivataan, tässä yksi: jos ei tiedä, mitä tilitoimisto tarvitsee, kannattaa toimittaa kaikki mahdollinen aineisto ja jättää tilitoimiston päänsäryksi, mikä tilinpäätöksessä on tarpeen ja mikä ei.