Ahdistaako rästikirjanpito?

Aloitetaan ensin järkevällä neuvolla: kirjanpito kannattaa aina hoitaa ajoissa eikä jättää sitä rästiin.
Sinänsä on varsin ymmärrettävää, ettei kirjanpito ole aina päällimmäinen asia yrittäjän mielessä. Yrittäjän tärkein tehtävä kun on yrittää ja keskittyä liiketoimintaan, jolloin kirjanpito saattaa hetkeksi unohtua ja tositteet kasautuvat sinne työpöydän kauimmaiseen nurkkaan.
Kirjanpidolta ei voi kuitenkaan välttyä. Ensinnäkin yrittäjät ja yritykset ovat Suomessa kirjanpitovelvollisia. Toisaalta verottaja pitää varmasti huolen, että kirjanpito tulee ennemmin tai myöhemmin hoidettua kuntoon.
Rästiin jäänyt kirjanpito onkin syytä hoitaa kuntoon viimeistään silloin, kun verottaja lähettää arvioverotusilmoituksen. Verottaja tuppaa arvioimaan yrityksen tulot yläkanttiin, ja kirjanpidon ajan tasalle saattaminen on ainoa tapa saada verotus kohdilleen.
Jos olet rästikirjanpidon tarpeessa, asia saadaan kyllä hoitumaan, vaikka kyse ei aina ole ihan pikku urakasta. Helpotat rästikirjanpitoa, kun toimitat tilitoimistolle:

  • Kaikki kirjanpitoon kuuluvat tositteet: tiliotteet, ostolaskut, myyntilaskut sekä käteiskuitit. Myyntilaskut tarvitaan, jotta kirjanpitoon saadaan oikeat tiedot käyttämistäsi arvonlisäverokannoista.
  • Verottajan selvitys, paljonko veroja on maksettu ja mihin maksut on kohdennettu.
  • Verottajan lista avoimista veroveloista.
  • Mahdollisten lainojen saldovahvistukset tilinpäätöspäivälle.

Haluatko kuulla lisää? Jätä yhteydenottopyyntö!